Fontanel

Eeuwen lang was de open fontanel een typisch raskenmerk van de Chihuahua. Met de vernieuwing van de rasstandaard in 2004 werd dit echter als volgt gewijzigd: "de Chihuahua heeft als raskenmerk een goed gerond appelhoofd (een typische eigenschap van het ras) bij voorkeur zonder fontanel,  een kleine is toegestaan. Een grote Fontanel is niet meer toegestaan
In oktober 2009 is de F.C.I. rasstandaard van de Chihuahua opnieuw gewijzigd. Met betrekking tot de open fontanel: dit is nu niet meer toegestaan en wordt op tentoonstelling zelfs gezien als een diskwalificatiefout.

Ondanks dat de serieuze fokkers hun best doen om Chihuahuas te fokken met gesloten fontanel, kan het best nog wel eens voorkomen dat er pups geboren worden met een kleine open fontanel, daar dit immers jaren lang een raskenmerk is geweest. Gelukkig komen de grote open fontanellen niet meer zo veel voor, want dit betekent immers een verzwakking van de schedel en daardoor risico op hersenletsel.

 

Knieschijfverplaatsing of patella luxatie
De knieschijf of patella is één van de loszittende delen in de knie en is dus onderhevig aan mogelijke verplaatsingen.
Een patellaluxatie betekent dus een verschoven knieschijf. Er zijn verschillende vormen van luxaties.

  • luxatie naar mediaal, dwz naar de binnenzijde van de knie, dit is de meest voorkomende vorm van luxatie. We zien dit vaak bij honden van de kleine rassen.
  • luxatie naar lateraal, dwz naar de buitenzijde van de knie, dit is meest voorkomende vorm na een trauma. Zien we voornamelijk bij de grote rassen, vaak in combinatie met een draaiing van het dijbeen.


Normale knie Knie met patella luxatie

 

De vier graden van patella luxatie.

Patella luxatie wordt onderverdeeld in vier graden, naargelang de ernst van de luxatie. Dit is vooral belangrijk voor de keuze van de behandeling.

  • Graad 1
    De knieschijf is te luxeren: bij een gestrektbeen is het mogelijk de knieschijf met de hand te verplaatsen. Wanneer de poot weer in de normale stand staat schiet de knieschijf vanzelf weer terug
  • Graad 2
    Hierbij schiet de patella er regelmatig naast en blijft dan in geluxeerde positie voor kortere of langere tijd. Door het regelmatig op en af schieten van de knieschijf ontstaan artrose en afvlakking van de kraakbeensleuf.
  • Graad 3
    De knieschijf is permanent geluxeerd, wanneer de knieschijf weer in de goede positie gezet wordt schiet deze er vanzelf weer uit. De kraakbeensleuf is ondiep of zelfs afgevlakt. Het been wordt wel belast maar staat vaak in een kromme of doorgebogen positie.
  • Graad 4
    De knieschijf is permanent geluxeerd en de kraakbeensleuf is afgevlakt of schuin aflopend. Honden houden de poot omhoog of bij luxatie aan beide benen lopen ze extreem afwijkend wijdbeens.
     

     Oorzaak.

  • Erfelijkheid :
    Soms wordt de patella luxatie veroorzaakt door genetisch bepaalde anatomische afwijkingen. Zo kan de tibia (het stukje bot waar   de kniepees aan vast zit) te veel naar binnen staan waardoor de knieschijf buiten de kraakbeensleuf gedwongen wordt. Bij sommige honden is dan weer de sleuf in de femur niet diep genoeg waardoor de patella uit die sleuf kan glijden. Bij dergelijke gevallen spreken we over een aangeboren patella luxatie.
  • Trauma :
    Door een ongeval (auto ongeval , verkeerd neerkomen ) kan het gewrichtskapsel door een of ander trauma scheuren waardoor de patella nog onvoldoende in de sleuf wordt getrokken en dus ook kan luxeren. In dergelijk geval spreken we van een traumatische patella-luxatie.
  • Lichamelijke afwijkingen
    Andere aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de knieschijf losser in de kraakbeensleuf ligt. De ziekte van Cushing is zo'n voorbeeld. Door verslapping van de pezen en spieren wordt de knieschijf niet vast genoeg meer in de sleuf gehouden.
     

Gebit

Pups hebben nog een melkgebit dat zal gaan wisselen en met ongeveer 5 à 6 maanden zal zijn vervangen door het definitieve gebit.
Met ongeveer 3 à 4 maanden zullen de snijtanden uitvallen, daarna zullen de kiesjes wisselen. Sommige rassen zijn erg laat met wisselen en vallen de eerste tanden pas met 5 maanden uit! Soms duurt het wat langer voordat alle melktanden zijn uitgevallen en ontstaat er een dubbele tandenrij: maak u niet direct bezorgd. Wanneer het te lang duurt, kan de dierenarts de melktandjes gemakkelijk weghalen.
Het komt voor dat de melkhoektandjes met 10 maanden nog niet zijn uitgevallen, raadpleeg dan even uw dierenarts.
Het gebit van een volwassen chihuahua behoort volgens de rasstandaard een schaar- of een tanggebit te zijn. Als u met uw hondje naar een tentoonstelling wilt gaan of u wilt er mee fokken, dient het gebit correct te zijn! En boven of onderbeet is niet toegestaan !! niet voor de fok maar ook niet voor een tentoonstelling !!!  

Hoesten en stikken

Het komt regelmatig voor dat een Chihuahua door inspanning of enthousiasme gaat hoesten en bijna lijkt te stikken. Het ziet er ietwat beangstigend uit, maar is niets om je zorgen over te maken. Door een zachte massage vanaf de kin naar beneden te geven wordt het verholpen. 

Opvoeding .

Als er een nieuwe Chihuahua in huis komt veranderen er veel dingen, net zoals bij de komst van een baby: regelmatige voeding, slaapuurtje, uitlaattijd, speel- of stoeiuurtje. Chihuahuas zijn aantrekkelijk voor kinderen, omdat ze zo klein zijn en zo leuk uitzien, maar kinderen kunnen ruw zijn als ze met (of in de buurt van) een Chihuahua spelen. Kinderen kunnen per ongeluk hun kleine botten en spieren beschadigen. Chihuahuas mogen nooit geplaagd of ruw behandeld worden. Als ze gecorrigeerd moeten worden, is een streng stemgeluid voldoende.
Een Chihuahua mag 's nachts niet buiten gesloten worden, overtuig u er daarom van voordat u een Chihuahua aanschaft of de hele familie het prettig vindt om een hond in huis te krijgen. De Chihuahua is een erg aanhankelijk hondje en is erg beschermend naar zijn baas en wil u of zelfs uw huis vaak zelfs niet delen met uw bezoekers. Eigenlijk wil hij al het mogelijk doen om u en de uwen te beschermen, ondanks zijn kleine afmeting.
Als u aan uw Chihuahua de goede zorg en aandacht besteedt, kan hij best wel oud worden. Denk hieraan als u wat ouder bent en tref voorzieningen voor zijn toekomst.
De Chihuahua als huishondje

Uw huis moet veilig zijn voor uw Chihuahua, net zoals voor kinderen. Wees voorzichtig met grote voorwerpen, vergiften, open deuren/hekken, hoge trappen, lage of kapotte hekjes, verkeer, giftige planten en huishoudelijke chemicaliën.
De Chihuahua verliest gewoonlijk door het hele jaar wat vacht, maar een een paar keer per week borstelen voorkomt dat uw meubels onder het haar komen.
De Chihuahua is zindelijk op zijn eigen manier en doet zijn behoefte het liefst zover mogelijk weg van het huis. Let er op of hij zijn behoefte gedaan heeft, of laat hem regelmatig en ook voor het naar bed gaan uit.
De Chihuahuas is een echte hond en zal gezonder blijven als hij gevoed wordt met een commercieel hondenvoeder en niet alleen met uw etensresten. Als u hem verwent, loopt u kans dat hij een slechte eter wordt.
De Chihuahua kan heel goed in een kleinere woning of appartement worden gehouden. Een tuin moet goed zijn omheind.
Het is een erg intelligent ras en houdt erg van gezelschap. Hij kan nogal bezitterig zijn. Verkeerde gewoonten zijn snel aangeleerd en hij moet daarom goed, maar consequent opgevoed worden. Het zijn nette honden en kunnen gemakkelijk zindelijk worden gemaakt mits u consequent bent. Hij houdt erg van de zon en van spelen en is een hondje met een hoog energieverbruik. Hij heeft een pittige persoonlijkheid, niet zenuwachtig of bijterig, mits goed en met liefde grootgebracht. Het is een uitstekende waakhond en zal blaffen zodra er iets is om naar te blaffen. Onnodig blaffen zonder reden is een teken van verveling en is niet goed.

De vacht van de langharige Chihuahua heeft wat meer verzorging nodig dan die van de kortharige variant. Kam regelmatig de vacht even door, let daarbij vooral op klitvorming bij oren, hals, oksels en staart. De kortharige vacht hoeft alleen af en toe geborsteld te worden.

Chihuahua's kunnen last hebben van traanstrepen bij de ogen, maak de ogen daarom dagelijks schoon met een stukje tissue of een watje met lauw gekookt water of Rozenwater , Oogverzorger Jean Peau . Er zijn tegenwoordig meerdere produkten verkrijgbaar om de oogjes mooi te kunnen reinigen  

Zoals meer kleine hondenrassen heeft de Chihuahua snel last van tandplak en, als dit niet verwijderd wordt, tandsteen. Het is daarom belangrijk om het gebit goed te verzorgen en liefst wekelijks de tanden te poetsen. U kunt dit al het best aanleren als pup .Wij persoonlijk gebruiken een Oral B . van op een elektrische tandenborstel omdat dit rond en klein is .

Door hun kleine formaat kunnen Chihuahua's bij erg koud en vochtig weer soms moeilijk hun lichaamstemperatuur op peil houden. In die gevallen is een jasje of dekentje dan ook niet overdreven. 

Verzorging

De vacht van de langhaar Chihuahua is meestal pas op lengte rond de leeftijd van 1½ tot 2½ jaar.

Chihuahuas hebben niet veel vachtverzorging nodig en hebben geen typische hondengeur. Zowel de lang- als de korthaar chihuahua verhaart meestal 1x per jaar, maar verliest toch gewoonlijk door het hele jaar wat vacht. Een teefje kan verharen bij de loopsheid en verhaart zeker nadat ze een nest pups heeft gehad.

Een Chihuahua moet niet worden getrimd of geschoren, ook heeft hij geen speciale vachtverzorging nodig. Een paar keer per week even borstelen is voldoende. De vachtconditie blijft dan goed. Een gewone borstel en kam die u bij een dierenwinkel kunt kopen is alles wat u voor zijn vachtverzorging nodig hebt. Bij de langhaar chihuahua ontstaan er wel eens klitten vooral in de "bevedering" van de oren, let hier dus altijd even op.

Een Chihuahua wast u niet vaker dan nodig is, gemiddeld zo'n 2 à 3x per jaar. Dit hangt natuurlijk ook af van de leefomgeving van de hond en de manier waarop de hond wordt gehouden. Het kan nodig zijn om de hond te wassen om hygiënische en cosmetische redenen, antiparasitaire wassingen (bijv. met vlooienshampoo), of vanwege huidaandoeningen (bijv. medicinale shampoo).

Voor zijn gewone wasbeurt kunt u het beste een goede hondenshampoo gebruiken, omdat de huid van een hond en van de mens duidelijk verschillen. De hondenhuid is minder zuur, waardoor de shampoo die we bij de mens gebruiken niet geschikt is.

In vergelijking met veel andere rassen is de Chihuahua een hondje dat weinig onderhoud vraagt.

Door een verkeerde voeding kan de huidconditie en vachtlengte worden beïnvloed. Uiteraard is de vachtlengte ook erfelijk bepaald.

 

Protocol enten Hond

 

Jaarlijks vaccinatieschema; met verhoogd risico op kennelhoest. Het meest ideale entschema!!

 

  • 6 weken Nobivac Puppy Dp
  • 9 weken Nobivac Lepto + Nobivac Parvo C + Nobivac KC
  • 12 weken Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac RL
  • (16- 18 weken) Nobivac Rabies
  • Op 1 jarige leeftijd Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC
  • Op 2 jarige leeftijd Nobivac Lepto + Nobivac KC
  • Op 3 jarige leeftijd Nobivac Lepto + Nobivac KC + Nobivac RL
  • Op 4 jarige leeftijd Nobivac DHP + Nobivac Lepto + Nobivac KC

Jaarlijks vaccinatieschema; met laag risico op kennelhoest

  • 6 weken Nobivac Puppy Dp
  • 9 weken Nobivac Pi + Nobivac Lepto + Nobivac Parvo C
  • 12 weken Nobivac DHPPi + Nobivac Lepto + Nobivac RL
  • (16- 18 weken) Nobivac Rabies
  • Op 1 jarige leeftijd Nobivac DHPPi + Nobivac Lepto
  • Op 2 jarige leeftijd Nobivac Pi + Nobivac Lepto
  • Op 3 jarige leeftijd Nobivac Pi + Nobivac Lepto + Nobivac RL
  • Op 4 jarige leeftijd Nobivac DHPPi + Nobivac Lepto

Uitleg vaccinatie

  • Nobivac Puppy Dp : pupenting hondenziekte en parvo
  • Nobivac Lepto : leptospirose (ziekte van Weil)
  • Nobivac Parvo- C : parvo
  • Nobivac DHP : hondenziekte, hepatitis (leverziekte), parvo
  • Nobivac KC : kennelhoest, para- influenza + bordetella
  • Nobivac RL : rabies (hondsdolheid + leptospirose (ziekte van Weil)
  • Nobivac Pi : kennelhoest, para- influenza
  • Nobivac DHPPi : hondenziekte, hepatitis (leverziekte), parvo, kennelhoest (para-Influenza)